MI és ESG: az üzleti forradalom két motorja

Forrás: NEST

Címkék: ESG jelentés, MI


Az ESG szempontok és a mesterséges intelligencia egyre meghatározóbb szerepet játszanak a vállalatok életében, formálva üzleti stratégiájukat és döntéseiket. A megfelelő ESG intézkedések és a hatékony MI alkalmazás együtt lehetővé teszik a vállalatoknak, hogy versenyképességüket növeljék és a társadalom számára is fenntartható gazdasági szereplők legyenek.

Az ESG és az MI szimbiózisa

“Az ESG-jelentés elkészítése összetett és időigényes folyamat, amely hagyományos módszerekkel nagy mennyiségű adat gyűjtését és elemzését igényli. Az így kapott eredmények gyakran utólagosak, és nem feltétlenül mutatják meg a különböző ESG-tényezők közötti összefüggéseket.

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása azonban forradalmasíthatja ezt a folyamatot. Az MI képes azonosítani a rejtett összefüggéseket az ESG-adatok között, és előrejelzéseket tenni az ESG-pontszám összetevőinek alakulásáról. Ezáltal az ESG-jelentéskészítés hatékonyabbá, pontosabbá és átláthatóbbá válhat, és az eredmények mélyebb betekintést nyújthatnak a vállalat fenntarthatósági teljesítményébe.” - mondta el Fekete Csongor, több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező MI szakértő.

A mesterséges intelligencia segítségével a kockázatok pontosabban előrejelezhetők és enyhíthetők. Ez magában foglalhatja az ellátási láncban fellépő zavarokat, a törvényi változásokat vagy a társadalmi problémákat. Új vállalati gyakorlatok kapcsán pedig képes felmérni annak hosszú távú hatásait a munkavállalókra, a fenntarthatóságra és a vállalatirányításra. A mesterséges intelligencia abban is hasznos, hogy használatával az elemzés hatékonyabban elvégezhető, ami komoly segítséget ad a jelentés elkészítésében.

Az MI továbbá alkalmas az ESG-trendek azonosítására és előrejelzésére is, ami lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy lépést tartva az iparági változásokkal és társadalmi fejleményekkel, megfelelő stratégiákat dolgozzanak ki az ESG-teljesítményük javítására.

Végül az MI-alapú modellek döntéstámogatást is nyújthatnak a vállalatok vezetőinek az ESG-területeken. Az adatok és elemzések alapján javaslatokat tehetnek olyan intézkedésekre, amelyek javíthatják a vállalat ESG-teljesítményét és hosszú távú fenntarthatóságát.

MI-be fektetnek az investorok?

A vállalati befektetők kiterjesztették a befektetési stratégiájukat az ESG tényezőkre is. Az ESG-szempontokat azonosítják a kockázati tényezők között, és ennek megfelelően kezelik azokat a befektetési döntéseik során. A mesterséges intelligencia segít a befektetőknek a vállalatok ESG-profiljának elemzésében és értékelésében, hogy átlássák, milyen hatással lehetnek a befektetéseik a fenntarthatóságra és társadalmi felelősségvállalásra. A beszállítói lánc átvilágítása is kiemelt fontosságot kap a vállalati beszerzési folyamatokban az ESG-szempontok alapján.

Összességében az AI és az ESG kapcsolata lehetőségeket teremt a fenntartható és felelős üzleti gyakorlatok előmozdítására, segítve ezzel a vállalatokat és szervezeteket abban, hogy pozitív társadalmi és környezeti hatásokat érjenek el, miközben hosszú távon fenntartható és sikeres üzleti modelleket alakítanak ki.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra