Magyar cégtörténetek - A gombatermelő Bio-Fungi Kft.
Cégvezetés 2017-10-10
NyomtatásA Bio-Fungi az összes nyereséget az alapítás - 1991 - óta visszaforgatta. Emellett a vállalat folyamatosan javítja piaci alkalmazkodó képességét is. A termékek - fehér és barna csiperkegomba, a Portobello gomba, a laskagomba, a sárga laskagomba, déli tőkegomba - 100 százaléka frisspiaci.
A vállalat két fő tevékenysége a gombakomposzt előállítása és a friss gomba termesztése. A cégcsoport évente mintegy 5000 tonna gombát forgalmaz, ebből 80 százalék az export, 20 százalék a belföldi eladás. Gombakomposztot 10 országba szállít a vállalat, többek között Ausztriába, Németországba, valamint Oroszországba és a környező államokba, a friss gombát pedig elsősorban Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában adják el.
A Bio-Fungi Kft. csaknem 250 embert foglalkoztat.
Mutsy Árpád elmondta: Magyarországon mintegy 25-28 ezer tonna gombát termesztenek, ennek mintegy 95 százaléka csiperkegomba, 5 százaléka laskagomba. Európában a gombatermesztés 1,0-1,2 millió tonna. Ennek 70 százaléka a frisspiacra kerül, 30 százaléka konzerv lesz. Az európai gombatermesztés mintegy 2 százalékát adja Magyarország.
Az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1,0-1,5 kilogramm évente. A termelés növeléséhez technológiai váltásra, modern, felszíni gombaházak építésére lenne szükség. Ez 20-30 modern, 1000-2000 tonna éves kapacitású gombafarmot, vagy 5-10 3000-5000 tonna éves kapacitású gombafarm építését jelentené.
A fejlesztéshez mintegy 40 milliárd forintra lenne szükség, a beruházásokkal a magyar gombaipar kibocsátási volumene mintegy 60 ezer tonnára emelkedne, amivel elérné az unió gombatermesztésének 5 százalékát - mondta az ügyvezető igazgató.