Érdemes időben felkészülni a cégeknek az unió MI-rendeletének alkalmazására

Forrás: MTI

Címkék: MI


 Az Európai Unió mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendelete számos kötelezettséget ír elő a cégeknek, ezért érdemes időben megkezdeni a jogszabályi felkészülést - közölte a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

Az új átfogó, szektorsemleges jogszabály a mesterséges intelligencia valamennyi "életciklusára" kiterjed, az MI-rendszer fejlesztésétől kezdődően annak felhasználói használatáig. A jogszabályt májusban fogadták el, július 12-én hirdették ki és augusztus 2-án lép hatályba, azonban annak alkalmazása több lépcsőben valósul meg - írták.

Az első fontos határidő 2025. február 2., amikor az általános rendelkezések és a "tiltott MI-gyakorlatokra" vonatkozó szabályok lépnek életbe. Ezek a kiszolgáltatott csoportokat kihasználó és a munkahelyeken, illetve az oktatási intézményekben alkalmazott érzelemfelismerő rendszerek használatának egyértelmű tilalmára vonatkoznak. Az uniós jogszabály 2027. augusztus 2-ától válik teljes mértékben alkalmazandóvá, beleértve a nagy kockázatú MI-rendszerekre vonatkozó összes kötelezettséget - ismertették.

Az Európai Unió Tanácsa, a rendelet májusi elfogadása után közzétett tájékoztatása szerint az MI-rendelet csak az uniós jog hatálya alá tartozó területekre vonatkozik, a kizárólag katonai és védelmi, valamint a kutatási célokra használt rendszerek mentességet élveznek. Az MI-rendelet a tagállamok számára lehetőséget biztosít a szankciókra. A bírság maximális összege az érintett jogsértést elkövető vállalat éves globális árbevételének 7 százalékát teheti ki, 35 millió eurós felső határral - tudatta a Baker & McKenzie.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Összes termék megtekintése

Vissza az előző oldalra